A különféle keserű italok leginkább aperitifként állják meg a helyüket. Ezek általában rövid italok, amikből célszerű kevesebbet fogyasztani. Viszont egy jeles alkalom megünnepléséhez koccintásként kiválóak. A keserű italok, mint például az Unicum vagy a Jagermeister, komplex technológiával készülnek. Az Unicum esetében például az egyik rész lepárlással, az ital másik része pedig kivonatolással készül. Ezeket az alkoholokat gyógynövényekkel ízesítik. Az ízük erőteljesen kesernyés, száraz jellegű.
Pontosan emiatt remek étvágygerjesztő hatásuk van. A hazánkban méltán népszerű Unicum nem más, mint egy tradíciókra támaszkodó, gyógynövényekkel készült likőrt. A Zwack gyár gyomorkeserűjét magyar védjegy díszíti. A keserű italok is felhasználhatóak koktélokhoz, mint amilyen a Grog és a Sneaky Pete. A keserű likőrök alapja mindig az alkohol. Azért, mert ez egy tiszta és jó minőségű ital megalkotását teszi lehetővé. Az alkohol miatt rendkívül jól érvényesülnek a gyógynövényekre jellemző ízek és aromák.